Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ

Εσύ ήξερες αυτούς τους μύθους και τους πρωταγωνιστές τους;

Η Έμπουσα, ήταν πλάσμα- φάντασμα του Κάτω Κόσμου, κόρη της Εκάτης, και ήτο προάγγελος δυστυχιών. Έπαιρνε πολλές μορφές ζώων, φυτών και όμορφων γυναικών με σκοπό να ξελογιάζει άνδρες και να τρέφεται από τις σάρκες τους. Οι μητέρες της αρχαιότητας για να πείσουν τα άτακτα παιδιά να φάνε το φαγητό τους και να μείνουν φρόνιμα, επικαλούνταν το όνομα της. Σύμφωνα με τη μυθολογία, την Εμπούσα μπορούσε κανείς να την αντιμετωπίσει μόνο με συγκεκριμένες, άγριες βρισιές, στο άκουσμα των οποίων έφευγε τσιρίζοντας.

1 / 3

Με ποιον τρόπο μπορούσε να

αντιμετωπίσει κάποιος την Έμπουσα;

Ο Φινέας, ένας εξαιρετικός μάντης, επειδή αποκάλυπτε όλα τα σχέδια του Διός στους ανθρώπους, νευρίασε τον Δία και ο θεός τον τύφλωσε. Όμως δεν σταμάτησε να κάνει το ίδιο πράγμα. 'Ετσι ο Δίας, έστειλε τις Άρπυιες και του αρπάζαν το φαγητό, αφήνοντας του κουτσουλιές.  Από αυτό το βασανιστήριο προσπάθησαν να τον απαλλάξουν οι διερχόμενοι Αργοναύτες. Δύο εξ αυτών, οι γοργοπόδαροι Καλάις και Ζήτης, ήταν «γραφτό» από χρησμό να κυνηγήσουν τις Άρπυιες. Μετά από συμβιβασμό των δυο πλευρών, ο τυφλός μάντης, για να τους ευχαριστήσει, τους αποκάλυψε πώς να περάσουν με ασφάλεια τις Συμπληγάδες.

2 / 3

Ποιος αποκάλυψε πώς να περάσουν με ασφάλεια τις Συμπληγάδες Πέτρες, οι Αργοναύτες ;

3 / 3

Πως ονομαζόταν οι Θεότητες που ήταν η προσωποποιήση των

δεήσεων και των ικεσιών, των «προσευχών θλίψεως και μετανοίας»

Your score is

The average score is 50%

0%

ΜΑΝΤΕΙΣ

Οι Μάντεις στην Αρχαία Ελλάδα. Ξέρεις ποιοι ήταν και τι έκαναν ;

Ο Ίδμων, πριν αναχωρήσει με τους υπόλοιπους Αργοναύτες για την Κολχίδα, γνώριζε ότι δεν θα επέστρεφε πίσω, αλλά θα πέθαινε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Πραγματικά, στη χώρα των Μαριανδυνών σκοτώθηκε από ένα αγριογούρουνο. Το «ίδμων» είναι απλώς ένα επίθετο που σημαίνει «ο με δεύτερη ματιά», ο ενορατικός.

1 / 5

Ποιος μάντης είπε στον Ιάσωνα ότι θα γυρνούσαν όλοι ζωντανοί,

απ’ την Αργοναυτική Εκστρατεία, εκτός απ’ τον ίδιο τον μάντη;

Ο Τήλεμος πέρασε τη ζωή του κοντά στους Κύκλωπες, και μάλιστα ήταν ο μάντης τους, περίφημος για τις ικανότητές του: Ο τυφλωμένος από τον Οδυσσέα Πολύφημος λέει μουγκρίζοντας:

«Αχ, βγήκαν τώρα τα παλιά της μοίρας τα γραμμένα. / `Ενας προφήτης ζούσε εδώ, τρανός και φημισμένος, / ο Τήλεμος, του Ευρύμου ο γιος, στη μαντοσύνη πρώτος, / που γέρασε στους Κύκλωπες να προφητεύει χρόνια, / και μου προφήτεψε όλα αυτά μια μέρα πως θα γίνουν, / το φως μου πως θα στερηθώ απ' του Δυσέα τα χέρια.»

2 / 5

Ποιος προφήτεψε στον Πολύφημο, ότι μια μέρα θα χάσει το φως του από τον Οδυσσεύ ;

Ο ‘Μελάμπους’ θεωρείται και ο πρώτος ιατρομάντης στην αρχαιότητα, καθώς εκείνον κάλεσε ο βασιλιάς της Τίρυνθας στην πόλη του προκειμένου να γιατρέψει τις τρεις κόρες του που είχαν τρελαθεί.

3 / 5

Ποιος θεωρείται ως ο πρώτος  μάντης που νέρωσε το κρασί του του Διονύσου,

και από αυτή του την εμπειρία πήρε τα 2/3 του βασιλείου του Προίτου;

4 / 5

Ποιος μάντης ήταν μεγάλο κλεφτρόνι και αδελφοκτόνος,

που μετά την πράξη αυτή, χάθηκε μέσα στον " Λάκκο του Αγαμήδη ";

 

Το βοτάνι που έφερε τον Γλαύκο πίσω απ’ το βασίλειο των νεκρών, με την χρήση που έκανε ο Πολύειδος, (το είχε στο στόμα του ένας όφις) , το άφησε στον Γλαύκον και υποτίθεται ότι το έσωσε στη συνέχεια ο Ασκληπιός, κρατώντας το  για να ζωντανεύει κι εκείνος τους νεκρούς.

5 / 5

Ποιος μάντης κατάφερε να αναστήσει τον γιο του Μίνωα, τον μικρό Γλαύκο

και έτσι να παραδώσει μαθήματα νεκρανάστασης, στον μικρό και στον Ασκληπιό;

Your score is

The average score is 42%

0%

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Γνωρίζεις πράγματα για τον Βασιλιά της Μακεδονίας;

1 / 6

Ποια ήταν η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου;

2 / 6

Σε ποιον μεγάλο φιλόσοφο, μαθήτευσε ο Μ. Αλέξανδρος

σε νεαρή ηλικία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα του;

3 / 6

Ποιος είπε αυτή την φράση στον Μ.Αλέξανδρο;

¨Ψάξε για βασίλειο αντάξιό σου. Η Μακεδονία είναι μικρό βασίλειο για να σε χωρέσει¨

4 / 6

Πως λεγόταν το άλογο του Μ. Αλεξάνδρου;

5 / 6

Σε τι ηλικία κατέστειλε μια εξέγερση των Μαιδών;

6 / 6

Τι ηλικία είχε ο Μ. Αλέξανδρος όταν ανέλαβε την εξουσία στην Μακεδονία;

Your score is

The average score is 68%

0%

ΉΡΩΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΙΚΆ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ξέρεις ποιος ήρωας είναι αυτός ;

Ο Περσέας ήταν ο φονιάς της Μέδουσας ( Γοργώ ) και με συμμάχους την Θεά Αθηνά, τον Θεό Ερμή και την περικεφαλαία του Θεού Άδου, αλλά και πολλά βοηθητικά σύνεργα κατάφερε να την σκοτώσει, κόβοντας το κεφάλι της. Αργότερα το  Γοργόνειο, τοποθετήθηκε επάνω στην ασπίδα της Θεάς Αθηνάς.

1 / 5

Ποιος σκότωσε την Μέδουσα;

Το γνωστότερο κατόρθωμα του Θησέα υπήρξε η θανάτωση του Μινώταυρου. Ο Μίνωας, για να τιμωρήσει τους Αθηναίους επειδή σκότωσαν τον γιο του Ανδρόγεω, κήρυξε πόλεμο στον οποίο νίκησε. Ως ποινή των Αθηναίων όρισε κάθε εννιά χρόνια εφτά νέοι Αθηναίοι και εφτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη και να κατασπαράζονται από τον Μινώταυρο μέσα στον Λαβύρινθο.

2 / 5

Ποιος σκότωσε τον Μινώταυρο;

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Βελλεροφόντης ήταν μεγάλος ήρωας, "ο μέγιστος ήρωας και δολοφόνος τεράτων όπως ο Κάδμος και ο Περσέας πριν από την εποχή του Ηρακλή". Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ήταν η θανάτωση της Χίμαιρας η οποία όπως περιγράφει ο Όμηρος είχε κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού "η αναπνοή της έβγαζε τρομερές οσμές καιόμενης φλόγας".

3 / 5

Ποιος ήρωας σκότωσε την Χίμαιρα;

Σ' έναν βράχο στην Αιθιοπία ήταν αλυσοδεμένη η Ανδρομέδα από τον Θεό Ποσειδώνα, μιας και προκάλεσε την οργή του λέγοντας ότι ήταν πιο όμορφή από τις κόρες του τις Νηρηίδες. Θαμπωμένος από την ομορφιά της, ο Θησέας, θανάτωσε το Θαλάσσιο Κήτος και με την συγκατάθεση των γονέων της, έφυγαν μαζί για την Σέριφο.

4 / 5

Ποιος έσωσε την Ανδρομέδα από την θαλάσσιο Κήτος ;

Ο Ηρακλής, σύμφωνα με την προτροπή του Προμηθέως, δεν μπήκε ο ίδιος στον κήπο για να πάρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων. Συμφώνησε με τον Άτλαντα, να πάει εκείνος να του τα φέρει και ως τότε να κρατήσει ο Ηρακλής για λόγο το φορτίο του Ουράνιου Θόλου. Ο Άτλαντας όμως τον γέλασε, έχοντας σκοπό να τον αφήσει εκεί και να πάει ο ίδιος τα χρυσά μήλα στον Ευρυσθέα. Ο τετραπέρατος όμως Ηρακλής, του είπε να κρατήσει λίγο πάλι τον θόλο για να φτιάξει ένα μαξιλάρι για το κεφάλι του και έτσι του έδωσε και πάλι τον Ουράνιο Θόλο.

5 / 5

Ποιος μυθικός ήρωας, κράτησε για λίγο τον ουράνιο θόλο,

από τα χέρια του Άτλαντα για να δεχθεί την βοηθειά του;

Your score is

The average score is 64%

0%

Ελληνική Μυθολογία

Πόσο καλά ξέρεις την Ελληνική Μυθολογία;

Παιχνίδι Νο1

Ο Ησίοδος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής, ραψωδός, συγγραφέας και μυθογράφος. Υπήρξε ο δεύτερος σπουδαιότερος ποιητής μετά τον Όμηρο.

1 / 5

Ποιος έγραψε την Θεογονία;

Στη Θεογονία του Ησίοδου, το Χάος, μαζί με την Γαία και τον Έρωτα αποτέλεσαν την πρωταρχική τριάδα απ' την οποία γεννήθηκαν οι θεοί της ελληνικής μυθολογίας.

2 / 5

Ποια είναι η πρωταρχική θεϊκή τριάς;

Ο Άτλας στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι Τιτάνας,ο οποίος με την Τιτανομαχία τιμωρήθηκε να κρατάει τον ουρανό για πάντα. Ο Άτλαντας κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) και μάλιστα ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος.

3 / 5

Τι ήταν ο Άτλαντας που κρατούσε τον Ουράνιο θόλο ;

Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία. Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π.χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι μεγαλύτεροι θεοί, ενώ ο Διόνυσος ήταν μικρότερος θεός.

4 / 5

Πόσοι ήταν οι Θεοί του Ολύμπου ;

Ο Προμηθέας συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του ανθρώπινου γένους. Αψήφησε τους θεούς κλέβοντας τη φωτιά και δίνοντάς την στην ανθρωπότητα για να δημιουργήσει πολιτισμό.

5 / 5

 Ποιος Τιτάνας αψήφησε τους θεούς κλέβοντας

τη φωτιά, δίνοντάς την στην ανθρωπότητα ;

Your score is

The average score is 80%

0%

Ελληνική Μυθολογία

Πόσο καλά γνωρίζεις την

Ελληνική Μυθολογία ;

Νο2

Ο Δίας ή Ζεύς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική θεογονεία είναι ο «Πατέρας των θεών και των ανθρώπων», που κυβερνά τους Θεούς του Ολύμπου.

1 / 5

Ποιος είναι ο Πατέρας των Θεών;

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Μινώταυρος ήταν ένα μυθικό τέρας με σώμα ανθρώπου, κεφάλι και ουρά ταύρου. Πέρα από την περιγραφική αυτή ονομασία του, το όνομα του Μινώταυρου ήταν Αστέριος. Κάποιες φορές αναπαρίσταται ακόμη ως ταύρος με κορμό ανθρώπου, σε αντιστοιχία με τον Κένταυρο. Κατοικούσε στον Λαβύρινθο, κτίσμα που φτιάχτηκε από τον Δαίδαλο κατόπιν εντολής του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα.

2 / 5

Που ζούσε ο Μινώταυρος ;

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ίκαρος είναι κυρίως γνωστός ο γιος του εξόριστου στην Κρήτη Αθηναίου Δαίδαλου.

3 / 5

Πως πέθανε ο Ίκαρος;

Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή. Το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά.

4 / 5

Τι ήταν η Μέδουσα;

Ο Πήγασος ήταν το φτερωτό άλογο της Ελληνικής Μυθολογίας. Όταν ο Περσέας αποκεφάλισε τη Μέδουσα, που είχε καταστήσει έγκυο ο Ποσειδώνας, ξεπήδησαν από τη τομή ο Χρυσάωρας, πατέρας του Γυριόνη και ο Πήγασος το φτερωτό άλογο. Κατά μια μαρτυρία, ο Πήγασος γεννήθηκε από το αίμα που έπεσε στη θάλασσα.

5 / 5

Τι ήταν ο Πήγασος ;

Your score is

The average score is 84%

0%

Τάδε Έφη...

Ξέρεις ποιος είπε το γνωμικό;

Νο1

Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.
Στα 17 του χρόνια γνώρισε τον φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία.
Στις φιλοσοφικές του έρευνες τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που τον άκουγαν να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Έτσι σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή, γιατί ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά, και σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.
Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων, και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρόλο που είχε τη δυνατότητα να δραπετεύσει, προτίμησε να υπακούσει στους νόμους και να πιει το κώνειο
O Σωκράτης δεν άφησε κανένα σύγγραμμα.

1 / 5

Ποιος είπε το..

"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα" ;

Ο Ηρόδοτος ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός, περιηγητής, και γεωγράφος του 5ου αιώνα π.Χ.. Θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστήμης της ιστορίας. Είναι γνωστός για τη συγγραφή του έργου Ιστορίαι (αρχ. ελλ. Ἱστορίαι). Πρόκειται για ένα αρχείο της ιστορίας σχετικά με τους πολέμους μεταξύ Ελλήνων και Περσών, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων γεωγραφικών και εθνογραφικών πληροφοριών. Παρόλο που κάποιες από τις ιστορίες του ήταν ευφάνταστες και άλλες ανακριβείς, ο ίδιος αναφέρει πως κατέγραφε μόνο ό,τι του έλεγαν και ήταν συνήθως σωστός στις πληροφορίες του. Πέρα από τη σπουδαιότητα του Ηρόδοτου ως ιστορικού, λίγα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή. Ο Ηρόδοτος χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά από τον Κικέρωνα ως ως Πατέρας της Ιστορίας.

2 / 5

Ποιος είπε το..

"Αμ’ έπος, αμ’ έργον" ;

3 / 5

Ποιος είπε το ...

"Τα πάντα ρέει και ουδέν μένει" ;

Ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών, κοινώς γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος ή Αλέξανδρος ο Μέγας ήταν Έλληνας βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας. Μέχρι την ηλικία των 16 ετών, ο Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον Αριστοτέλη. Με τη φράση γόρδιος δεσμός εννοείται σύμφωνα με τις φιλολογικές μαρτυρίες περίπλοκος δεσμός (κόμπος) από φλοιό κρανιάς που έδενε το άρμα του Γόρδιου, πατέρα του Μίδα και αρχαίου βασιλέα της Φρυγίας. Κατά την παράδοση τον γόρδιο δεσμό έκοψε ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών.

4 / 5

Ποιος είπε το...

" Ό,τι δεν λύεται κόπτεται" ;

Ο Πλάτων ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη. Το έργο του, που με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει διασωθεί ολόκληρο , άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι και σήμερα. Κύριος οικοδόμος της φιλοσοφίας, οδηγητής είτε προάγγελος μεταγενεστέρων προβάσεών της, εμπνευστής άμεσα ή έμμεσα των σπουδαιότερων κοινωνικοπολιτικών οραματισμών.

5 / 5

Ποιος είπε το ..

"Αρχή ήμισυ παντός" ;

Your score is

The average score is 72%

0%